Салат «Оливье», как известно, придумал французский повар Люсьен Оливье, державший ресторан в Москве в 1860-х годах. Салат быстро стал популярным среди российской аристократии. Впервые рецепт был опубликован в 1894-ом году в журнале «Наша пища»...
Вот этот рецепт:
«Необходимые продукты и их пропорция на одну персону.
Рябчики — ½ штуки. Картофель — 3 штуки. Огурцы — 1 штука. Салат — 3–4 листа. Провансаль — 1½ стол. ложки. Раковые шейки — 3 штуки. Ланспик (бульон для заливного) — ¼ стакана. Каперсы — 1 чайная ложка. Оливки — 3–5 штук.
«Необходимые продукты и их пропорция на одну персону.
Рябчики — ½ штуки. Картофель — 3 штуки. Огурцы — 1 штука. Салат — 3–4 листа. Провансаль — 1½ стол. ложки. Раковые шейки — 3 штуки. Ланспик (бульон для заливного) — ¼ стакана. Каперсы — 1 чайная ложка. Оливки — 3–5 штук.
Правила приготовления: Нарезать бланкетами филе жаренного хорошего рябчика и смешать с бланкетами отварного, не рассыпчатого картофеля и ломтиками свежих огурцов, прибавить каперсов и оливок и залить большим количеством соуса провансаль, с добавлением сои кабуль. Остудив, переложить в хрустальную вазу, оформить раковыми шейками, листиками салата латук и рубленным ланспиком. Подавать очень холодным. Свежие огурцы можно заменить крупными корнишонами. Вместо рябчиков, можно брать телятину, куропатку и курицу, но настоящая закуска оливье готовится непременно из рябчиков.»
Пресловутая варёная кобаса, горошек сваренные вкрутую яйца стали заменять рябчиков, раковые шейки и каперсы уже в советские времена. Постепенно от знаменитого «оливье» осталось одно название.
TRANSLATION
Ingredients Salad "Olivier" - grouse, crayfish and lanspik, not cooked sausage and green peas
Salad "Olivier", as you know, came up with French chef Lucien Olivier, holding a restaurant in Moscow in 1860. Salad quickly became popular among the Russian aristocracy. For the first time the recipe was published in 1894 to the year in the magazine "Our food is."
Here's the recipe:"Ingredients and their proportion to one person.Grouse - ½ pieces. Potatoes - 3 pieces. Cucumbers - 1 piece. Salad - 3-4 leaf. Mayonnaise - 1 ½ table. spoons. Cancer of the cervix - 3 pieces. Lanspik (jellied broth) - ¼ cup. Capers - 1 tsp. Olives - 3-5 pieces.
Rules of Preparation: Cut the fillet fried blanket of good grouse and mix with cooked blanket, not floury potatoes and slices of fresh cucumber, add capers and olives and pour the sauce a lot of mayonnaise with soy Kabul. Cool, shift into a crystal vase, place crawfish tails, lettuce leaves and chopped lanspikom. Serve very cold. Cucumbers can be replaced by large gherkins. Rather than grouse, we can take veal, partridge and a hen, but this snack is prepared Olivier sure of grouse. "
The notorious boiled Kobasa, peas hard-boiled eggs began to replace the grouse, crawfish and capers in Soviet times. Gradually, the famous "Olivier" remained the same name.
Salad "Olivier", as you know, came up with French chef Lucien Olivier, holding a restaurant in Moscow in 1860. Salad quickly became popular among the Russian aristocracy. For the first time the recipe was published in 1894 to the year in the magazine "Our food is."
Here's the recipe:"Ingredients and their proportion to one person.Grouse - ½ pieces. Potatoes - 3 pieces. Cucumbers - 1 piece. Salad - 3-4 leaf. Mayonnaise - 1 ½ table. spoons. Cancer of the cervix - 3 pieces. Lanspik (jellied broth) - ¼ cup. Capers - 1 tsp. Olives - 3-5 pieces.
Rules of Preparation: Cut the fillet fried blanket of good grouse and mix with cooked blanket, not floury potatoes and slices of fresh cucumber, add capers and olives and pour the sauce a lot of mayonnaise with soy Kabul. Cool, shift into a crystal vase, place crawfish tails, lettuce leaves and chopped lanspikom. Serve very cold. Cucumbers can be replaced by large gherkins. Rather than grouse, we can take veal, partridge and a hen, but this snack is prepared Olivier sure of grouse. "
The notorious boiled Kobasa, peas hard-boiled eggs began to replace the grouse, crawfish and capers in Soviet times. Gradually, the famous "Olivier" remained the same name.
Комментариев нет:
Отправить комментарий