Это блюдо — традиционное японское «ika-don», которое в ресторане Ikkatei Tabiji готовят особым образом и называют «Осьминог, танцующий в рисе» (odori-don)...
Фишка в том, что осьминог мёртвый и готов к употреблению, но, когда его поливают соевым соусом, содержащийся в соусе натрий вступает в химическую реакцию с клетками осьминога, в результате чего высвобождаются свободные ионы, они «щекочут» нервные окончания щупалец, заставляя животное «танцевать» на тарелке.
У осьминогов и кальмаров нервные волокна без миелиновых оболочек. Они похожи на оголённые провода, идущие по телу, только «работают» за счёт ионного обмена. Если нарушить ионный баланс на их поверхности, по ним пойдут импульсы, которые заставят мышцы сокращаться.
TRANSLATION
This dish - traditional Japanese «ika-don», which the restaurant Ikkatei Tabiji prepared in a special way and is called "Octopus, dancing in the rice» (odori-don).
The point is that the octopus is dead and ready to eat, but when it poured with soy sauce, the sauce contained sodium reacts with the cells of the octopus, leaving free ions are released, they "tickle" the nerves of the tentacles, causing the animal "dance "on a plate.
Do octopuses and squid nerve fibers without myelin sheaths. They are like bare wires on the body, only "work" at the expense of ion exchange. If you disrupt the ionic balance at the surface, it will go to the impulses that make muscles contract.
The point is that the octopus is dead and ready to eat, but when it poured with soy sauce, the sauce contained sodium reacts with the cells of the octopus, leaving free ions are released, they "tickle" the nerves of the tentacles, causing the animal "dance "on a plate.
Do octopuses and squid nerve fibers without myelin sheaths. They are like bare wires on the body, only "work" at the expense of ion exchange. If you disrupt the ionic balance at the surface, it will go to the impulses that make muscles contract.
Комментариев нет:
Отправить комментарий